Tornem amb la soledat no desitjada

La solitud està relacionada amb el nivell educatiu: entre les persones amb un nivell educatiu inferior a l'educació primària es dona una prevalença de solitud

El 20% dels adults que viuen a Espanya se senten sols en aquest moment i el 13% pateixen soledat crònica, segons es desprèn d'un estudi realitzat per la Fundació ONCE i la Fundació AXA en el marc de l'Observatori Estatal de la Soledat No desitjada.

Aquesta xacra afecta més les dones (21%), que als homes (18%). El valor mínim es dona en la franja de 55 a 74 anys i va pujant fins a arribar al 20% en les persones de més de 75 anys.

L’informe evidència que entre les persones amb discapacitat la solitud no desitjada és 30 punts superior i constata que fins i tot les persones que diuen no sentir-se soles en aquest moment (80%) han experimentat sentiment de soledat alguna vegada. Tot i això, els autors de l'informe afirmen que "la solitud té solució en molts casos", com ho demostra la dada que el 50% de la població s'ha sentit sola en un grau o un altre en alguna etapa de la seva vida, però no al moment present.

L'estudi també confirma que la solitud està relacionada amb el nivell educatiu: entre les persones amb un nivell educatiu inferior a l'educació primària es dona una prevalença de solitud. El baròmetre analitza també el paper de les relacions socials en subratllar que la quantitat, qualitat i presencialitat de les relacions, especialment d'amistat i família, són "molt rellevants": més de la meitat de persones que pateixen solitud no desitjada afirma tenir menys relacions familiars i d'amistat de les que volguessin. Sobre això, el baròmetre aprofundeix en com són les trobades amb familiars i amics, personals o virtuals i conclou que les relacions socials en línia són més freqüents entre les persones que pateixen solitud que entre les que no la pateixen.

Finalment, l'estudi assenyala que el 47% de les persones enquestades creuen que és el Govern central qui té la responsabilitat de lluitar contra la solitud, seguit pels ajuntaments (26%) i els governs autonòmics (16%), però, en canvi, el 58% pensa que són les ONG les institucions que fan més esforços per lluitar contra la solitud no desitjada.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem