Els traumatismes cranioencefàlics (TCE) són lesions que afecten el cervell o el crani a causa d'un impacte o un moviment brusc. A l'Estat Espanyol, hi ha aproximadament 420.064 casos de dany cerebral adquirit, dels quals el 22% són causats per traumatismes cranioencefàlics. Aquesta xifra inclou pacients amb diferents graus de severitat, des de traumatismes lleus fins a greus, aquests es poden resumir en:
Traumatisme lleu: També conegut com a commoció cerebral, aquest tipus de TCE no causa danys estructurals permanents al cervell. La majoria de les persones es recuperen completament en uns pocs dies o setmanes.
Traumatisme moderat: Requereix hospitalització i, en alguns casos, intervenció quirúrgica. Els pacients poden presentar letargia i dificultats cognitives. La recuperació és més llarga i pot ser incompleta.
Traumatisme greu: El pacient està en coma i no pot obrir els ulls. Les lesions neurològiques són significatives, i la recuperació és prolongada i incompleta.
Els TCE moderats i greus, requereixen neurorehabilitació per tal de poder assolir el màxim grau d'autonomia i funcionalitat del cos de la persona afectada. Les persones afectades per aquests graus de TCE acostumen a experimentar un dèficit cognitiu-intel·lectual que pot afectar la capacitat de conceptuar, la memòria i el rendiment intel·lectual global.
La neurorehabilitació és essencial per a la recuperació. Es basa en l'evidència científica i busca fomentar les capacitats funcionals del pacient, integrar-lo en l'entorn i millorar el benestar físic, psíquic i social.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.